Predsedovi vlády SR sa v Prešove páčili oslavy vstupu SR do EÚ

02.05.2004 Celý región

Predsedovi vlády SR Mikulášovi Dzurindovi sa mimoriadne páčila 30. apríla atmosféra na oslavách vstupu SR do Európskej únie v Prešove. Zúčastnil sa asi na dv...
Predsedovi vlády SR Mikulášovi Dzurindovi sa mimoriadne páčila 30. apríla atmosféra na oslavách vstupu SR do Európskej únie v Prešove. Zúčastnil sa asi na dvoch hodinách z ich popoludňajšieho programu. Vyjadril sa tak na záver pobytu pred novinármi v krátkom hodnotení.

Väčšinu času pritom strávil v rozhovoroch s občanmi na pešej zóne, rozdával autogramy, odpovedal na ich otázky, podával ruky deťom, mladým i starším, ľuďom na vozíčku, objednal aj pivo (ale sám nepil) na jednej letnej terase, obdaroval bankovkami minimálne päť skupín stredoškolákov, čoskorých maturantov, ktorí do klobúka pýtali výslužku.
V rozhovore s moderátorom programu Nový krok na pódiu na priestranstve pred novostavbou Divadla Jonáša Záborského pred asi tisíckou občanov zvýraznil, svoje tri pocity, ktoré sa ho zmocňujú v týchto dňoch pred vstupom SR do EÚ. Charakterizoval ich ako šťastie a hrdosť nad tým, že Slovensko dokázalo dobehnúť zameškané a vstúpiť do EÚ so svojimi susedmi. Priznal pocit obavy, či sa Slovensko vo veľkom svete a v širokom spoločenstve nestratí. Vyjadril tiež vrúcne želanie, že Slovensko obohatí Európu svojou kultúrou, svojím duchovným bohatstvom.
Prešovčanom odkázal, aby sa radovali zo vstupu SR do EÚ a nadchli \"pre novú šancu v európskej rodine\". Zároveň im poďakoval za podporu, ktorú ako premiér v tomto meste cíti. Potvrdila to aj skutočnosť, že počas celej návštevy nevyskytol sa žiaden incident a ani žiadne slovné útoky na jeho adresu.
Dzurindu pri prechádzke mestom sprevádzal primátor Milan Benč a prednosta Krajského úradu v Prešove Jozef Polačko. S nimi premiér absolvoval rokovanie na začiatok svojej návštevy. Podľa Benča hlavnou témou bolo zosúladenie krokov samosprávy a štátnej správy pri rôznych investičných zámeroch v meste a regióne.

(jj)
 

Vyberte región